Overvejer du at blive selvstændig IT-konsulent eller freelancer, så får du her et overblik over, hvad det kræver af dig – udover de faglige kompetencer:
Først det formelle. Du skal
- oprette et firma på virk.dk, så du får et CVR-nummer
- tegne en forsikring
- lave regnskab eller betale en revisor eller en bogholder for det
- indberette og betale moms
Den formelle del er sjældent det svære. Det er salg og markedsføring til gengæld. Og netop problemer med at sælge er en af de hyppigste grunde til, at firmaer i Danmark lukker igen.
Hvis du har et godt CV og ditto netværk, kan du komme langt med en god profil på LinkedIn. Og dine gode og tætte kontakter vil formentligt også huske dig, når det bliver relevant. Men hvis du også vil sikre, at de mere perifere kontakter husker dig, når de – eller deres netværk – søger en profil som din, skal du løbende gøre opmærksom på dig selv. Evt. på LinkedIn. Ellers vil de sikkert huske andre navne før dit, når de står med en opgave.
Imidlertid fungerer din profil på LinkedIn primært ift. at holde kontakten med dem, der allerede kender dig. Derfor har mange konsulenter også en hjemmeside, hvilket gør det muligt for dem at blive fundet på Google, når potentielle kunder søger IT-konsulenter her.
Såvel revision, forsikring og hosting af hjemmeside er selvfølgelig forbundet med udgifter, ligesom du også forventes af sørge for dit eget IT-udstyr. Disse udgifter skal tænkes ind i dit konsulenthonorar.
Den klassiske konsulentkaffe
Som konsulent skal du løbende holde kontakten ved lige med mulige kunder. Særligt hvis du primært hyres ind til mindre opgaver, du snart afslutter. Derfor kan fleksible arbejdstider være det, der sikrer, at din kalender er fyldt hele året. For på den måde bliver det muligt for dig løbende at drikke den klassiske konsulentkaffe med mulige kunder + netværk, så du ved, hvad der rører sig i branchen, og så de husker dig.
Har du den rette profil, får du sikkert ikke problemer med at lukke salget. Men særligt i starten kan det være noget af en opgave at sikre, at kontrakten også er gunstig for dig. Nogle virksomheder betinger sig en betalingsfrist på 90 dage, og det er en stor kredit, du i så fald skal give, samtidig med at du løber en risiko for, at virksomheden går konkurs. Det kan også blive dyrt, hvis bookede opgaver ikke er bindende, for så kan du i princippet blive aflyst på dagen. Og hvis projektet skulle have varet 3 måneder mere, har du jo ikke andet på hånden.
Bliver du hyret ind hos store kunder, der er vant til at samarbejde med konsulenter, har de ofte nogle faste kontrakter, som gælder for alle. Mindre virksomheder kan være mere fleksible, og her kan du bedre foreslå, at I bruger dine forretningsbetingelser. I så fald skal du selvfølgelig have udarbejdet dem, og her gælder 2 punkter:
- Hvordan sikrer du dig selv bedst muligt – uden at være så firkantet, at du mister kunden?
- Er der nogen juridiske formuleringer, du skal have en advokat ind over?
Du vil sikkert opleve, at nogle projekter lander samtidig. Hvis din profil er eftertragtet nok, kan du formentligt forhandle dig frem til en fleksibilitet. Men jo mindre specialiseret eller eftertragtet du er, jo mere afhængig er du også af, at din kalender ikke bliver et problem. Derfor kan det være nødvendigt at have flere projekter på én gang, så du ikke lukker nogen døre.
Når du har været selvstændig i nogle år, har du et større freelancenetværk end nu. Derfor vil du sikkert opleve, at I jævnligt hyres ind til de samme projekter. Du kan også fungere som underleverandør til et IT-konsulenthus som Sourcing IT, der står for al kontakt til kunden, herunder salg og fakturering, hvis du foretrækker at løse opgaverne fremfor at drive forretningen og stadig gerne vil have friheden i at arbejde freelance.
Om skribenten:
Majbritt Lund er uddannet journalist og har drevet sit eget kommunikationsfirma siden 2007. Her rådgiver hun sine kunder om forretningsudvikling og markedsføring og skriver markedsføringstekster.